Knaagdieren

Knaagdieren zijn een zeer veel voorkomend ongedierte.
Door de schade die zij veroorzaken en de ziektekiemen welke zij verspreiden is bestrijding noodzakelijk.
Alle knaagdieren hebben een groeiend gebit en moeten daarom knagen aan allerlei zaken om zodoende hun tanden op een juiste lengte te houden.
Het zijn echte cultuurvolgers die zich razendsnel aan hun omgeving aanpassen. Zij leven in families tot deze te groot worden. Op dat moment gaat een deel van de familie zich afscheiden. Knaagdieren zijn in staat zich zeer snel voort te planten.
Hun gezichtsvermogen is nogal slecht. Echter, hun reuk-, gehoor- en tastvermogen (o.a. met de snorharen) zijn zeer goed. Over het algemeen zijn het goede tot zeer goede klimmers. Zij zijn vooral ’s nachts actief. Recent onderzoek heeft aangetoond dat 1 op de 15 voedselverwerkende bedrijven wel eens wordt geconfronteerd met ratten. Dit percentage ligt voor de besmetting door muizen beduidend hoger.
Ziekteverspreiding
Ongeveer 50-70 % van de ratten zijn drager van Leptospirosis welke de ziekte van Weil veroorzaakt bij mensen. Zowel ratten als muizen zijn dragers van parasieten en voedselvergiftigingorganismen zoals o.a. Salmonella. Overbrengen van deze bacteriën en organismen gebeurt vis infecties, voedsel of water.
Verontreiniging van voedsel
Er is een schatting dat knaagdieren via hun uitwerpselen en hun urine tot 10 maal de hoeveelheid voedsel verontreinigen dan zij consumeren. Muizen urineren vrijwel doorlopend en laten ca. 80 keer per dag uitwerpselen vallen. Ratten doen dit ongeveer 40 keer per dag.
Fysieke schade
Het constante knagen van knaagdieren veroorzaakt schade aan houtwerk, zachte metalen pijpen en buizen, draden en snoeren en allerlei andere producten en materialen. Als zij door waterleidingen of elektrische kabels knagen kan de schade zeer aanzienlijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan lekkage, kortsluiting of het uitvallen van apparaten en/of computers.
Mobiliteit
Ratten en muizen zijn snel en behendig en kunnen zeer goed klimmen. Ook verticale oppervlakken zoals stenen muren e.d. zijn geen probleem. Muizen kunnen door gaten zo klein als ongeveer 6 mm. (een Eurocent heeft een doorsnede van 15 mm.)
Vruchtbaarheid
De voortplanting van knaagdieren is enorm. Muizen kunnen vrijwel onmiddellijk na het werpen van een nest alweer bevrucht worden. De consequentie is dat de populatie zeer snel kan groeien. Dit betekent dat als u niets aan de besmetting doet het heel snel tot een echt probleem kan uitgroeien.
Laat het niet zover komen maar laat een specialist de situatie eens beoordelen en een vrijblijvend advies geven.